Mihai Eminescu – Lansare carte-Gaudeamus

Mihai Eminescu

Ziua de 15 ianuarie a devenit o dată cu dublă semnificație pentru toți românii. 15 ianuarie este nu doar data care marchează nașterea celui mai talentat poet român, Mihai Eminescu, ci și Ziua Culturii Naționale.

Mihai Eminescu (născut Eminovici), la Botoșani, Moldova a fost un poet, prozator, și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene din secolul XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.

Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraklit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant- de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat până la urmă- și de teoriile lui Hegel.

Câteva detalii despre marele poet...

Mihail Eminescu,

pseudonimul lui Mihail Eminovici, născut la 15 ianuarie 1850, Ipoteşti, Moldova,—decedat la 15 iunie 1889, Bucureşti, România. Încă de la sfârșitul anilor 1880, Eminescu avea un grup de adepți fideli. Poezia sa din 1883 Luceafărul a fost atât de remarcabilă încât o nouă recenzie literară și-a luat numele după ea.
By Joergsam - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29823895
poet care a transformat atât forma, cât și conținutul poeziei românești, creând o școală de poezie care a influențat puternic scriitorii și poeții români la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Cea mai realistă analiză psihologică a lui Eminescu a fost scrisă de I. L. Caragiale, care, după moartea poetului, a publicat trei scurte articole pe acest subiect: În Nirvana, Ironie și Două note.
Caragiale a afirmat că trăsătura caracteristică a lui Eminescu a fost faptul că „avea o fire excesiv de unică”. Eminescu a fost membru activ al societății literare Junimea și a lucrat ca redactor la ziarul Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator (1880–1918). Viața lui Eminescu a fost o oscilație continuă între atitudinile introvertite și extravertite.
Poezia sa a fost publicată pentru prima dată la 16 ani și a plecat la Viena, Austria, pentru a studia la 19 ani. Manuscrisele poetului, cuprinzând 46 de volume și aproximativ 14.000 de pagini, au fost oferite de Titu Maiorescu cadou Academiei Române în cadrul întâlnirii. care a avut loc la 25 ianuarie 1902.
Lucrările notabile includ Luceafărul, Odă în metru antic și cele cinci scrisori (Epistole/Satire). În poeziile sale, el a folosit frecvent subiecte metafizice, mitologice și istorice. Tatăl său era Gheorghe Eminovici, un aristocrat din Bucovina, care făcea pe atunci parte din Imperiului Austriac (în timp ce bunicul său venea din Banat). A trecut granița în Moldova, stabilindu-se la Ipotești, lângă orașul Botoșani.
S-a căsătorit cu Raluca Iurașcu, moștenitoare a unei vechi familii nobiliare. Într-un registru Junimea, Eminescu a notat data nașterii sale ca 22 decembrie 1849, în timp ce în actele Gimnaziului Cernăuți, unde a studiat Eminescu, data nașterii lui este 15 ianuarie 1850. Eminescu a fost în scurt timp proclamat poetul național al României, nu pentru că ar fi scris într-o epocă a renașterii naționale, ci mai degrabă pentru că a fost primit ca un autor de o însemnătate supremă de către românii din toate provinciile. Chiar și astăzi, el este considerat poetul național al României, Moldovei și al românilor care locuiesc în Bucovina (bucovina).

Ziua Culturii Naționale

este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (18501889).

Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

RSS
Follow by Email
Instagram